Op uitstap gaan is super leuk, maar laten we eerlijk zijn .. de rit er naartoe kan soms pittig zijn. Een autorit plannen als je kids moeten slapen, is het handigst, alleen is dat niet altijd mogelijk, of vertrek je soms net na het opstaan als je een daguitstap doet. Wij zijn niet echt fan van Louiz de hele weg op de Ipad te laten kijken, maar hoe hou je je kids dan wel bezig onderweg?
1. Playlist
Maak met je kids op voorhand een afspeellijst met de liedjes die zij (en jullie) graag horen. Dit is een leuke voorbereiding naar de vakantie toe, fijn voor de kids omdat ze betrokken worden én je bent er zeker van dat ze de liedjes graag gaan horen.
2. Tekenen
Louiz vindt ‘tekenen’ heel fijn, daarom nemen we regelmatig zijn magnetisch tekenbord mee voor onderweg. Hij kan zich hier wel even mee bezig houden. Je kan ook kiezen voor een krijtboekje.
3. Bingo
Een bingo-spelletje is altijd een leuk idee. Ik maakte een tijdje geleden een Bingo-spel voor onderweg. Die kan je hier downloaden. Neem zeker een clipboard en stiftje mee zodat de kids kunnen aanduiden wat ze gezien hebben. Wie heeft er als eerste zijn afstreepkaartje volledig afgestreept?
4. Raamstickers
Gemakkelijk, geen opkuis en herbruikbaar! Wij zijn grote fan van de raamstickers. Toen Louiz nog wat kleiner was, hingen we deze gewoon op het raam zodat hij hier naar kon kijken en de ‘tractor, de kip, …’ kon benoemen. Nu hij wat ouder is, vindt hij het zelf fijn om de stickers op het raam te plakken en ze er weer af te halen.
5. Luisterboek
De meeste kids vinden het geweldig om naar verhaaltjes te luisteren, alleen moet je het nu niet zelf doen, maar kan je het aan professionals overlaten. Win-win! Je vindt luisterboeken op Spotify, maar je kan ze ook online aankopen. Wij zijn zelf fan van de Storytel-app. Via deze link kan je de Storytel app 30 dagen ip 14 dagen gratis proberen. Trouwens ook een goede tip voor grotere kindjes die wagenziek worden als ze zelf lezen!
6. Magneetboek/magneetpuzzel
Een magneetboek is ideaal voor onderweg want de stukjes blijven gewoon aan het boek plakken. Afhankelijk van de interesse van je kind, kan je een thema kiezen (dieren, kledij, seizoenen, …). De meeste magneetboeken zijn aangeraden vanaf 3 jaar, maar dat is natuurlijk afhankelijk van kind tot kind. Louiz was nog geen 3 toen hij al grote fan was. Je vindt ook dubbele magnetische tekenborden waarbij de kids kunnen puzzelen én kunnen tekenen.
7. Timio
De Timio is het perfecte alternatief voor een Ipad of tv-schermpje. De voordelen? Het is leerrijk, de kids kunnen zelf kiezen waar ze zin in hebben (woordjes leren, liedjes afspelen, verhaaltjes luisteren, …) en als ze wat ouder zijn kan je er ook een hoofdtelefoon op aansluiten.
8. Poppenkast
Houden je kinderen van rollenspellen of fantasie? Neem dan wat handpoppen mee en speel poppenkast. Je kan de kids ook poppenkast laten spelen naar mekaar toe. Om het helemaal leuk te maken, kan je op voorhand een zakje vullen met papiertjes met hier telkens woorden op. Bijvoorbeeld: Speeltuin – Huis – Politie – Eten – Alarm – Auto – Paarden – Dierentuin – Appel – …. De kids kunnen dan elk 3 woorden uit het zakje grabbelen en hiermee een verhaal spelen. Fun gegarandeerd!
9. Laatste letterspel
Als je kids wat groter zijn, kan je het laatste letterspel spelen. Je kiest een thema naar keuze, bijvoorbeeld ‘dieren’. Iemand begint met een eerste dier ‘hond’. De volgende die aan de beurt is moet dan een dier zoeken met de laatste letter, in dit voorbeeld de letter D, dus Dinosaurus.
10. Na-dansen
Eentje dat goed werkt bij ons (en vooral kleinere kindjes), is het na-dansen. We zetten dan een liedje op dat Louiz graag hoort, doen een beweging en Louiz doet dit na. Dit gaat van klappen en handjes wrijven tot draaien met het hoofd. Je kan het zo gek niet bedenken. Als de nichtjes van Louiz bij in de auto zitten, dan mag ieder om te beurt een leuke beweging kiezen.
Extra tips
- Als we naar een tijdje moeten rijden, zet ik naast Louiz een bak met speelgoed. Hij kan dan tijdens de rit zelf kiezen waar hij zin in heeft. Wanneer hij iets beu is, kan hij dit terug in de bak leggen en iets nieuws kiezen. Dit heeft altijd succes! Sommige ouders maken ook gebruik van een organizer. Het voordeel is dat je hier ook snacks in kan bewaren en een schermpje in kan steken. Wij proberen meestal zo lang mogelijk het schermpje weg te houden zodat we dit kunnen gebruiken in het geval dat hij het écht beu is en we nog even moeten rijden. Met de bak met speelgoed lukt dit goed.
- Probeer een maand of 3 weken voor vertrek enkele speelgoedjes op de zolder, in een kamer of op een plek te bewaren waar de kids niet aan kunnen. Hierdoor hebben ze al enkele weken niet met dit speelgoed gespeeld en lijkt dit weer ‘nieuw’ en vooral heel interessant als je dit aanbiedt in de wagen.
- Voorzie voldoende kleine snacks ter afleiding. Zo werken appelschijfjes, nic nacs en een doosje rozijnen hier altijd goed.
Wat doen jullie graag in de auto met de kids?
Hebben jullie het Bingo-spel getest? Laat dan zeker weten wat jullie (kids) ervan vonden!
Liefs,
Elke