Citytrip Mechelen met kinderen: 7 tips

Mechelen is een super veelzijdige, kleine en gezellige stad. Ideaal dus om met kinderen te doen! Benieuwd waar we logeerden en welke kindvriendelijke uitstappen, resto’s en wandelingen we deden met twee kinderen van 4 en 5 jaar? Dat lees je hier!


Dag 1

De kindjes zijn helemaal onder de indruk als we toekomen op onze bestemming. ‘Wauw, we slapen in een echte kerk!’ en gelijk hebben ze want het Martin’s Patershof in Mechelen is een voormalige kerk. Er zijn nog heel wat kerkdetails die behouden zijn en dat zorgt voor charme. We kiezen hier voor 2 kamers met een doorgang. Ideaal voor ‘s avonds want terwijl de kinderen slapen, kunnen wij in onze kamer een spelletje spelen en een serie kijken.

Onze eerste activiteit, de beklimming van de St. Romboutstoren, ligt op slechts 5 minuutjes wandelen van het hotel, want het hotel ligt in het centrum van Mechelen, op wandelafstand van de Vismarkt. Om de toren te beklimmen, moet je 500 trappen trotseren. We vragen ons af of dit zal lukken met twee kleine kindjes, maar de man aan de balie verzekert ons dat we om de 150 trappen de mogelijkheid hebben om een kamer (zoals de kraankamer, klokkenkamer…) door te steken en terug naar beneden te komen. Ideaal dus mocht het toch niet lukken met de kinderen. We zijn onder de indruk hoe snel die eerste 150 trappen zijn gegaan en komen bij de eerste kamer uit. Hier nemen we een eerste pauze, kijken even rond in de kamer en komen we van alles te weten over de geschiedenis. Zo zetten we onze tocht verder en al snel komen we boven op de toren uit waar we beloond worden met een prachtig zicht over Mechelen en omstreken. Het is er volledig veilig om de kindjes vrij te laten kijken. Er staat ook een verrekijker (tip: wil je deze gebruiken, vergeet dan zeker geen muntjes mee te nemen naar boven!).
Praktisch: De buggy kan je beneden laten staan. Wij namen een fietsslot mee om hem vast te maken. Verder zijn er lockers om spullen achter te laten zodat je deze niet mee naar boven hoeft te nemen.

Time for food, want na zo’n beklimming hebben we allen honger gekregen. We zetten onze wandeling door Mechelen verder en trekken naar Barbib. Deze gezellige lunchplek ligt in de stadsbibliotheek. Tijdens de lunch kunnen de kinderen (en jijzelf) één van de boeken bekijken/lezen en vooral … het is er super mooi!

Na het eten stappen we via de winkelstraat naar de Haverwerf, de vertrekplaats voor de bootjes. We kiezen hier voor een rondvaart op de Dijle met een elektrische boot en zitten met andere gezinnen samen op de boot. Tijdens de rondvaart krijg je informatie over enkele bezienswaardigheden. Doordat we goed op tijd zijn aangekomen, kunnen we met de kindjes helemaal vooraan in de boot gaan zitten (aanrader!). Ze hebben ogen tekort tijdens de rondvaart!
Praktisch: De buggy kan je achterlaten bij het vertrek. De rondvaart duurt ongeveer een 45-tal minuten. Reservatie is niet verplicht, maar wel aangeraden, zeker bij goed weer!

Aangezien de bootjes aan de Vismarkt liggen, besluiten we om na onze boottocht een terrasje mee te pikken. We hebben voor de kindjes wat speelgoed mee waardoor ze zich na het ijsje kunnen bezig houden. Wij genieten ondertussen van de vakantiesfeer langs het water.

Dag 1 sluiten we af in De Vleeshalle, een culinaire hotspot, waar je bij verschillende standjes heerlijke gerechten kan afhalen. Van Tajine, pizza en patat tot burgers, tapas en avocado-gerechten. Voor elk wat wils dus, ook voor de kinderen. En of dat het er fijn is voor de kinderen, want er is ook een leuke speelhoek. Hierdoor moeten we wel even wachten op een tafeltje, want liefst willen we eentje met zicht op die speelhoek. Na een leuke én lekkere avond, halen we bij één van de standjes nog een ijsje om nadien terug richting het hotel te stappen.


Dag 2

Onze dag start met een lekker ontbijt (extra punten voor het verse fruit, de lekkere koffie én soyamelk/-yoghurt) in Martin’s Patershof. We nemen wat kleurpotloden en kleurboeken mee zodat ook wij kunnen genieten van ons ontbijt.

De laatste dag trekken we door Mechelen aan de hand van een kinderwandeling. Er zijn twee versies: ‘Van Arend tot Zwaluw’ gaat dwars door het centrum van Mechelen en ‘Met natte voeten’ trekt langs de oevers van de Dijle. Omdat de kindjes zo’n fan zijn van de boten, beslissen we om ‘Met natte voeten’ te doen & wat een succes! Tijdens de wandeling zijn er verschillende opdrachten, raadsels en vragen die de kinderen kunnen oplossen. Dit is nog iets te moeilijk voor onze 4- en 5-jarige, maar dat houdt hen niet tegen en de wandeling is een super leuke manier om Mechelen nog beter te leren kennen. De wandeling loopt ook via de Kruidtuin, waar we genieten van een picknick terwijl de kinderen op de speeltuin spelen.

Na de wandeling drinken we nog een koffietje bij Coffice, want ons weekend afsluiten doen we in Planckendael. We stappen na de wandeling dus terug richting het hotel om onze bagage en de wagen op te halen. Vanaf het hotel is het een kleine 10 minuten rijden naar Planckendael. Wij komen sowieso geregeld naar Planckendael, dus dit mocht zeker niet ontbreken wanneer we op Citytrip zijn in Mechelen. De kinderen genieten nog van de dieren en de verschillende speeltuinen in Planckendael. Wil je meer weten over Plankendael? Ik schreef er al eens een blog over.


Samengevat

  1. Een boottocht door Mechelen (reserveren aangeraden, zeker bij goed weer!)
  2. De 500 trappen beklimmen op de St. Romboutstoren met prachtig uitzicht
  3. Lunchen bij Barbib, waar de kinderen ondertussen één van de vele leuke boekjes kunnen ontdekken of bij Bokes & co
  4. Eten in De Vleeshalle, met zicht op de speelhoek!
  5. Kinderwandelingen ‘met natte voeten’ of ‘Van Arend tot Zwaluw’, twee leuke en interactieve wandelingen door Mechelen
  6. Spelen en dieren spotten bij Zoo Planckendael
  7. Slapen in een voormalige kerk bij Martin’s Patershof


Nog extra tips nodig om Mechelen te bezoeken met kinderen?

In Mechelen zijn er nog heel wat leuke uitstappen om met kinderen te doen. Denk aan Technopolis, het speelgoedmuseum of Tivolipark. Vooral de laatste is hier altijd een schot in de roos doordat je er zowel dieren, een grote speeltuin én een speelbos vindt. Ook het Vrijbroekpark is een mooi park om te wandelen, inclusief speeltuin. Zijn de kindjes nog niet uitgespeeld? Breng dan nog een bezoek aan De Nekker. Met de grote (water)speeltuin zijn de kindjes uren zoet en als het slecht weer is, kan je ook terecht in de binnenspeeltuin! Wij zijn ook fan van Kafee Kadee, een kidsproof lunchplekje met zalige én grote speelhoek!

Meer informatie over Mechelen met kinderen vinden jullie hier


Voor dit artikel werkten we samen met Visit Mechelen. Sunkissed werkt enkel samen met bedrijven of merken waar we zelf 100% achter staan. Ons doel is steeds op een authentieke, eerlijke en persoonlijke manier inspiratie te geven.

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Elke

Elke

Auteur en oprichter Sunkissed.
Elke heeft maar 1 doel, ouders die willen genieten van het leven een platform geven om uit te zoeken waar ze dat kunnen doen, samen met hun kinderen.

Gerelateerde posts