Een weekend plezier met de kinderen op het Domein van de Grotten van Han

We gingen op zoek naar wilde dieren op het Domein van de Grotten van Han, al wandelend, met een kleuter van bijna 3. Of hij het geweldig vond? Dat zal wel zijn! En gelukkig mocht hij de dag nadien nòg eens, want we boekten een glamping tent in Cocoon Village, een supergezellige overnachtingsplek, midden in de natuur en op amper enkele minuutjes wandelen van het Domein van de Grotten van Han.


1. Cocoon Village

We kwamen Cocoon Village nog maar binnen toen we overdonderd werden door de natuur, de tenten en de gezellige sfeer. Louiz was meteen fan van de tram dat er stond en de speeltuin dat heel uitnodigend langs het pad naar het onthaal staat. Bij het inchecken aan het onthaal krijg je een welkomstpakket met streekproducten en uitleg over het verdere verloop op Cocoon Village. Zo staat ‘s morgens de ontbijtmand klaar op een gemeenschappelijke, overdekte en gezellige plek. Je kan ervoor kiezen om in je tent, vooraan op het ‘terrasje’ aan je tent of aan de gemeenschappelijke tafels te ontbijten. Het Domein van de Grotten van Han ligt op 5 minuutjes wandelen van Cocoon Village. Hier kan je onder andere het Wildpark ontdekken, de Grotten intrekken en enkele exclusieve bezoeken plannen zoals boomklimmen, wolvenverhalen en op zoek gaan naar de verloren rivier.


Parking

Wanneer je overnacht in Cocoon Village kan je gratis parkeren aan de site zelf. De parking ligt op slechts 1 minuutje wandelen van de glamping tenten.


Is het koud in zo’n tent?

Er is géén verwarming in de tent en we gaan eerlijk zijn, als het buiten koud is, dan is het in de tent ook koud. Wij sliepen er bij -2 graden en dat is uiteraard even aanpassen. De organisatie heeft wel aan alles gedacht door een vierseizoenendekbed te voorzien en bij aankomst en bij ontbijt steeds 2 warmtepatches per persoon te geven dewelke je op je lichaam of bed kan kleven om het warm te krijgen. Dus … hebben wij het koud gehad ‘s nachts? Neen! Ook niet bij -2 graden buiten. Louiz sliep zelfs twee nachten door (jep, dat is helaas voor ons een unicum). En of ik dus al stiekem aan het denken was om een tent in onze tuin te zetten? Misschien!
Nu alle gekheid op een stokje, voorzie dus zeker voldoende warme kledij én eventueel een fleece dekentje indien het buiten koud is. Eerlijk? Wakker worden met een koude neus én de fluitende vogels … heerlijk!


Wat met sanitair?

Er is een sanitaire blok waarin douches, toiletten en een babybad staat. Daarnaast heb je ook nog een aparte blok met afwasbakken, afwasmiddel en een microgolfoven. Hier kan je dus ook flesjes opwarmen voor de kids.


Wat met het eten?

Zoals gezegd, zit ontbijt mee in het pakket van Cocoon Village. Voor de lunch en het diner kan je naar het centrum van Han-sur-Lesse wandelen, dit ligt op zo’n 3 à 5min wandelen van Cocoon Village. Wil je liever op het domein zelf blijven? Dan kan je een BBQ-pakket bijbestellen voor ‘s middags en/of ‘s avonds.


Wat mag je zeker niet vergeten?

  • Een babybed indien je met een baby overnacht, dit is niet aanwezig in de tent
  • Handdoeken, zeep, shampoo
  • Witte ruis (om het omgevingsgeluid te neutraliseren indien je lichte slapers mee hebt)
  • Warme kledij en eventueel een fleece dekentje
  • Een zak- of hoofdlampje (voor ‘s nachts)2. Wildpark op het domein van de Grotten van Han

Vorig jaar bezochten we het wildpark al eens tijdens onze campertrip door België. Omdat we niet meteen informatie vonden over het park bezoeken met de buggy, besloten we toen om de Safaricar te nemen. Helaas was dat toen geen groot succes. Iets met een open Safaricar, koude en dus een zeurderige peuter. Uiteindelijk viel hij halverwege in slaap, dus veel van de dieren had hij niet gezien. Dit jaar wou ik het anders aanpakken… ondanks dat ik alleen met Louiz op stap was, durfde ik het erop wagen en koos voor de wandelroute.


Buggyproof of niet?

Dé hamvraag … is dit te doen met een buggy of niet? Om het meest buggyproof wandelpad te nemen, kies je best voor de route van 3km. De route start met een ritje op de tram (op sommige momenten kan dit ook de Safaricar zijn) dat je naar het beginpunt van het wandelpad brengt. De buggy kan gewoon mee op de tram. Nadien wandel je 3km, wat trouwens volledig kidsproof is, want je komt een super leuk hangbrug-parcours, een speelbos en uiteraard verschillende dieren tegen. Dit wandelpad is buggyproof, op het laatste stuk na, want daar moet je toch een 15-tal (brede) trappen af. Laten we zeggen dat dit doenbaar is indien je met twee bent of indien je een ouder kindje meehebt dat zelf de trappen kan afstappen terwijl jij de buggy draagt of van de trappen rijdt, maar indien je alleen bent met een klein kindje in de buggy, zou ik dit niet aanraden. Na dit wandelpad, stappen jullie samen in de pendelbus en kan de buggy achterop in een aanhangwagen geplaatst worden. Deze pendelbus brengt je opnieuw naar de tram om je op die manier terug naar de ingang van het domein te brengen.


Wandelen met kids in het wildpark?

Ja ja ja!! Alleen al voor het hangbrugparcours zou ik het wandelpad opnieuw kiezen. Daarnaast kom je ook nog een soort speelbos tegen waar de kids een superleuke route kunnen volgen met obstakels. Het grootste voordeel aan de wandelroute? Het feit dat je zelf kiest hoe lang je bij de dieren blijft staan. Super fijn om dan wat langer met de verrekijker te zoeken naar de dieren.
Omdat Louiz nog nét iets te klein is, koos ik twee keer voor de route van 3km. Zijn je kids wat groter, hebben ze wandelervaring en geen buggy meer nodig? Dan kan je ook kiezen voor de route van 4km, 6km of 7km.
Ps. Vergeet zeker geen hangslot om je buggy vast te hangen aan de start van het hangbrugparcours. Zo staat je buggy veilig vast. Wij hebben dit standaard in onze buggy liggen, maar er waren enkele ouders die geen hangslot meehadden en dit vervelend vonden.


Lunchen of vieruurtje

In het wildpark vind je verschillende bankjes waar je even kan uitrusten. Neem je de route van 3km? Dan kom je onderweg één eetkraam met onder andere pannenkoeken & soep en brasserie ‘Le Tivoli’ tegen. In de brasserie kan je onder andere snacks, sandwiches en salades eten met een panoramisch uitzicht over de vallei. Op het domein zelf mag je picknicken en onderweg vind je ook verschillende picknickplaatsen. Niets zo fijn dan te genieten van een picknick in het midden van de natuur!


Speeltuin

Dat het Domein van de Grotten van Han inzet op families, wordt al meteen duidelijk als je het domein opkomt want daar staat een grote (én mooie!) speeltuin te wachten voor de kids. Eentje met verschillende glijbanen én een aparte speeltuin voor de allerkleinsten. Vanaf de zijkant staan trouwens de geitjes nieuwsgierig mee te kijken naar de kids. Een ideale afsluiter dus van het wandelparcours, waarbij de ouders kunnen genieten van een drankje op het terras van La Verrière met zicht op de kids. Win-win dus eigenlijk hé?


Praktisch

❥ Adres: Rue Joseph Lamotte 2, 5580 Rochefort (Domein van de Grotten van Han), Rue des Sarrasins 5/17, 5580 Rochefort (Cocoon Village)
❥ Parking: Indien je overnacht in Cocoon Village, heb je gratis parking. Anders kan je parkeren op de gemeentelijke parking van Han-sur-Lesse. Let op, dit is een betalende parking.
❥ Buggyproof: Grotendeels wel (zie hierboven), maar ik zou zeker een buggy met stevige banden aanraden.
❥ Doggyproof: Neen
❥ Rolstoelproof: Het wandelpad is niet toegankelijk voor mindervaliden. Er worden wel aangepaste bezoeken georganiseerd.
❥ Aantal km: 3km – 4km – 6km – 7km
❥ Picknicken: Er zijn verschillende picknickbanken op het domein

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Elke

Elke

Auteur en oprichter Sunkissed.
Elke heeft maar 1 doel, ouders die willen genieten van het leven een platform geven om uit te zoeken waar ze dat kunnen doen, samen met hun kinderen.

Gerelateerde posts