13 tips om je vlucht zo kidsproof mogelijk te maken

We maakten al eens een reel op Instagram met 4 travelhacks wanneer je vliegt met kinderen. De reel kan je hier bekijken.
Benieuwd hoe je ervoor zorgt dat je kids (en jijzelf) een vlucht zonder kleurscheuren doorstaan? Dat lees je onder de foto!


1. Vlucht

Het is niet altijd mogelijk om de vlucht wat aan te passen op de slaap of dutjes van je kindjes, maar als je kan kiezen, probeer dan een vlucht te kiezen dat aansluit aan de dutjes. Zo kan je opteren voor een nachtvlucht als je een verdere bestemming kiest. Wij kiezen meestal een vlucht rond de middag. Onze kids worden blijkbaar rustig van het geluid van de vlieger, want meestal slapen ze een deel van of de volledige vlucht. Dit is natuurlijk niet voor alle kids zo, dus als je weet dat je kind moeilijk (terug) in slaap kan vallen, kan je best een vlucht nemen dat niet tijdens de dutjes-uren valt. Anders is de kans groot dat je kind oververmoeid is en dus niet zo happy gaat zijn.


2. Handbagage

Louiz heeft al een tijdje een Jetkids koffertje en we zijn daar zelf echt fan van. Enerzijds omdat hij daar kan opzitten tijdens het wachten, anderzijds omdat het echt handig is tijdens de vlucht. Het koffertje staat gewoon aan de voetjes van je kind, kan je makkelijk openen tijdens de vlucht én je kan er makkelijk dingen in kwijt. Ik vond het zelf enorm vervelend dat we of in de rugzak dingen moesten zoeken en dit toevallig onderaan lag of dat als je iets nodig had uit de handbagage, dit net in de handbagage stak dat boven in de opbergruimte lag. Nu steken we dus alle noodzakelijke dingen in de Jetkids en kunnen we er altijd makkelijk aan. Benieuwd trouwens wat we in Louiz zijn handbagage steken? Dat lees je hier.


3. Wees voorbereid

Neem voldoende billendoekjes, snoetenpoetsers, luiers, tutjes en reservekledij mee. Vergeet ook voor jezelf geen reserve t-shirt mee te nemen in je handbagage (you never know …). Een dekentje en de lievelingsknuffel(s) zijn ook fijn voor als het wat kouder wordt in het vliegtuig en je kindje een dutje wil doen.


4. Ga op tijd naar de luchthaven

Voorzie voldoende tijd om in te checken en naar de gate te gaan. Met een kindje kan dit altijd wat langer duren en zo heb je geen stress om op tijd op het vliegtuig te kunnen stappen.


5. Ga voor het opstijgen nog even naar het toilet

Been there done that … niet naar het toilet gaan voordat ik het vliegtuig op stapte, baby op de schoot, baby slaapt en .. ja je zit vast 🙂 en geloof mij, een baby dat slaapt in het vliegtuig wil je écht niet wakker maken.


6. Laat je kindje rondrennen

Op het vliegtuig moeten ze lang stil zitten, dus neem voor je op het vliegtuig stapt voldoende tijd om je kindje te laten rondlopen, naar de vliegtuigen te kijken, … Er zijn in heel wat luchthavens trouwens kids corners. Hier kunnen de kids zich even uitleven. Nadien kan je kindje hopelijk wat tot rust komen in het vliegtuig.


7. Snacks

Voorzie voldoende snacks, of als je kindje nog klein is, melk. Dit is zeker handig bij het opstijgen en het landen om oorpijn tegen te gaan. Het kan ook wonderen doen om om de zoveel tijd iets lekkers boven te halen, dan hebben ze weer even afleiding. Denk aan appelschijfjes, gesneden druifjes, rozijnen, wortelstokjes, crackers, nis nacs,…


8. Voorzie leuk speelgoed

Een paar weken voor vertrek, leg ik al enkele dingen klaar in een zak waardoor Louiz hier een paar weken niet mee gespeeld heeft. Als we dan in het vliegtuig (of de auto) zitten en hij dat speelgoed ziet, lijkt het weer als nieuw. In onze blogpost over Louiz zijn handbagage, kom je te weten wat wij meenemen. 


9. 15-minuten activiteiten

Vooral kleine kindjes kunnen zich nog niet lang concentreren op één activiteit. Voorzie dus voldoende activiteiten om je kindje bezig te houden. Stel dat je een vlucht hebt van 2uur, voorzie je best 6 activiteiten. Tijdens het opstijgen en het landen, kan je hen bezig houden door uit het raampje te kijken en/of een lekkere snack te geven. Als de kids slapen op het vliegtuig, heb je niet alle activiteiten nodig, maar zo ben je wel voorbereid.

Enkele activiteiten:

  • Een leuk boekje lezen;
  • Tekenen met kleurpotloden of wasco’s;
  • Handpopjes;
  • Boerderijdieren;
  • Een duplo-setje;
  • Een badeendje;
  • Blokken;
  • Knisperboekjes;
  • Een speelgoedspiegel;
  • Draagbare DVD-speler of Ipad met de lievelingsfilmpjes op van je kind.

10. Geen dingen die weg kunnen rollen

Niets zo vervelend dan op je knieën naar speelgoed te moeten zoeken, al helemaal niet als het 5 rijen verder kan rollen. Neem dus best geen speelgoed mee dat kan wegrollen zoals een bal.

11. Een rugzak als handbagage

Zoals ik hierboven ook aangaf, kiezen we voor de kindjes liefst voor bijvoorbeeld een JetKids. Zelf vinden we niets makkelijker dan een rugzak als handbagage. Zo hebben we onze handen vrij om de kindjes te dragen, de buggy te duwen of om documenten te laten zien bij het inchecken.


12. Bedjes voor in het vliegtuig

Als je een lange vliegreis gaat maken en je kindjes hun eigen stoel hebben, kan je opteren om een vliegtuigbedje te kopen. Dit is een opblaasbaar kussen waardoor je kindje kan liggen in het vliegtuig. Je kan dit zelf ook gebruiken als voetensteun. Wij hebben zelf de JetKids. Hiervan kan je ook een bedje maken. Louiz gebruikt dit vooral om zijn beentjes op te leggen tijdens de vlucht.


13. Let it gooooo

Probeer vooral zelf rustig te blijven, dit helpt ook je kind om niet overstuur te geraken. We weten allemaal dat het niet fijn is als je kids beginnen wenen of roepen en de halve vlieger wakker maken, maar tja …. het zijn en blijven kinderen. Probeer hen op een leuke manier af te leiden.


Wat met een baby?

Ik kreeg heel veel vragen op Instagram naar vliegen met baby’s. Ik beantwoord hier diegene die het meest gesteld werden:


1. Wat met flesjes?

Je mag afgemeten water in een flesje en poeder in een poederverdeeldoosje gewoon meenemen. Idem voor afgemeten groeimelk in een flesje. Wij nemen standaard ook een kleine warmtehoudbeker mee waarin we opgewarmd water voor 1 of 2x (afhankelijk van de lengte van de vlucht) meenemen zodat we op het vliegtuig het flesje meteen kunnen maken. Tot en met de leeftijd van 3 jaar mag je trouwens water/melk meenemen voor je kids.


2. Hoe voorkom je pijn aan de oortjes?

Ik ben uiteraard geen pediater of geen expert, het antwoord op deze vraag is puur hoe het bij ons werkt. Zo geven we, indien het het uur is voor een flesje, bij het opstijgen een flesje. Indien Nowa eigenlijk niet moet eten, geven we hem gewoon een heel klein flesje zodat hij goed slikt tijdens het opstijgen. Idem bij het landen. Tot nu toe heeft dit altijd gewerkt en is hij meestal zelfs tijdens dit flesje (en mede door het geluid van het vliegtuig gok ik) in slaap gevallen. Toen Louiz geen flesjes meer dronk, hielp het bij hem om hem iets te eten en te drinken te geven tijdens het opstijgen en landen. Je kan ‘het voorkomen van pijn aan de oortjes’ ook met je pediater bespreken, sommige pediaters raden bijvoorbeeld een kindvriendelijke en natuurlijke neusspray aan om net voor de vlucht te gebruiken.


3. Mag je een buggy meenemen?

Zeker! Al raad ik altijd aan om op voorhand even te checken bij je vliegtuigmaatschappij of er een limiet staat op de grootte van de buggy. Ook een buggy dat bestaat uit meerdere stukken mag je meenemen. Zo hebben we al de buggy met maxi Cosi en het meerijbord van Louiz meegenomen. Je kan de buggy gewoon meenemen tot bij het instappen en daar achterlaten. Indien je voor een buggy gaat die heel compact is, kan deze ook mee in de ruimte voor de handbagage.

Heb jij nog leuke tips?

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Elke

Elke

Auteur en oprichter Sunkissed.
Elke heeft maar 1 doel, ouders die willen genieten van het leven een platform geven om uit te zoeken waar ze dat kunnen doen, samen met hun kinderen.

Gerelateerde posts