14 knutselactiviteiten om met peuters te doen

“Knutselen is goed voor de creatieve ontwikkeling”
Top! Maar zelf ben ik nu niet bepaald super creatief, dus ja, hoe begin je aan zo een activiteit? Gelukkig bestaan er heel wat knutselactiviteiten waar je als mama of papa geen super creatieve geest voor moet hebben. Oef!

1. Schilderen met schilderstape of washi tape
Neem een canvas, een stuk karton of stevig papier. Maak hierop met de tape een figuur of naam. Laat je peuter met de handen hierop schilderen en neem nadien de (washi) tape weg. Dit is ook een leuke verrassing om te geven op vaderdag of een verjaardag.

2. Verven met een tandenborstel
Koop een goedkope tandenborstel. Teken bijvoorbeeld een grote tand op papier en laat je peuter de tand ‘poetsen’ met verf.

3. Verven met watjes
Neem ronde watjes, steek hier een wasspeld op en dop het watje in de verf. Laat je peuter hiermee stempelen. Wij gebruiken zelf graag de vingerverf van SES My First omdat deze hypoallergeen, veilig voor kleintjes en glutenvrij is.

4. Bladeren op een boom plakken
Leuk is om deze activiteit te combineren met een buitenactiviteit. Je kan eerst, samen met je peuter, op zoek gaan naar bladeren buiten. Nadien teken je op een papier een stam & takken en doe je lijm op het papier. Laat je peuter de bladeren op het papier plakken. Je kan eventueel ook (doorzichtig) papier op het raam plakken en deze activiteit al rechtstaand doen.

5. Stempelen met wc-rollen
Maak figuurtjes met enkele WC-rollen en laat je peuter hiermee stempelen.

6. Verven met water
SES verkoopt leuke kleurplaten die verkleuren als je met verfborstel en water op de tekening kleurt.

7. IJsjes knutselen
Koop houten stokjes, laat je peuter de vorm van een ijsje inkleuren, knip nadien de vorm uit en plak deze op het stokje.

8. Kleuren met meerdere kleurpotloden
Bind drie of vier kleurpotloden aan elkaar, laat je peuter hiermee kleuren en laat hem de verschillende lijnen naast elkaar ontdekken.

9. Figuurtjes maken met de vingerafdruk
Laat je peuter een paar vingerafdrukken zetten. Maak hiervan mannetjes, konijntjes of andere dieren.

10. Ailefo plasticine
Is je peuter ouder dan 2 jaar? Dan kunnen jullie samen met plasticine spelen. De organische plasticine van Ailefo bevat geen geurstoffen en parabenen, dus veilig voor kindjes!

11. Theelichthouders maken
Scheur stukjes van zijdepapier en plak lijm op een glazen potje. Laat je peuter het zijdepapier op het glazen potje plakken. Nadien kan je dit gebruiken als theelichthouder. Ook leuk als cadeautje om te geven aan oma, meter….

12. Diertjes maken met watjes
Teken of print een konijn, hond, poes, … op papier en doe wat lijm op het lijfje. Laat je peuter hier watjes op plakken. Nu is het diertje lekker zacht 🙂

13. Kleuren met een kleurbal
Een kleurbal is ideaal voor kleine peutertjes. Op de bal zitten zes verschillende kleuren wasco. Het is makkelijk vast te houden met de kleine handjes.

14. Tekenen op een magnetisch tekenbord
Leuk om hierop te tekenen, te stempelen en … nadien gewoon weer alles te wissen. Geen rommel of kleur op de muren, ideaal dus! 🙂

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Elke

Elke

Auteur en oprichter Sunkissed.
Elke heeft maar 1 doel, ouders die willen genieten van het leven een platform geven om uit te zoeken waar ze dat kunnen doen, samen met hun kinderen.

Gerelateerde posts