5 tips om je kind bezig te houden tijdens lange fietstochten

We maken zelf graag fietstochten van 30km of meer. In het begin was het even zoeken om Louiz zo lang tevreden te stellen, maar ondertussen vindt hij het zelf ook écht tof. Wij pasten onderstaande tips toe om de fietstochten ook aangenaam en leuk te maken voor meneertje Louiz.

Een leuke route
Stippel een leuke fietstocht uit waarbij er veel te zien is onderweg.
Wissel hierbij bezienswaardigheden voor jezelf af met bezienswaardigheden voor je kind. Denk hierbij aan paarden, schaapjes, vogels, een fontein, een trein, een tractor,… zo wordt de fietstocht ook voor je mini interessant. Wedden dat je verschillende keren ‘oooh’ en ‘aaah’ hoort tijdens de rit? 🙂

Voorzie een tussenstop (of meerdere)
Dit kan zowel door te picknicken op een leuk plaatsje, te stoppen bij een speeltuin of door iets te gaan eten of te gaan drinken in een kindvriendelijk restaurant/café. Wij zijn zelf voorstander om op voorhand al een aantal plekjes te zoeken zodat we bijvoorbeeld Louiz zijn middagmaal of vieruurtje kunnen ‘plannen’. Af en toe laten we ons ook graag verrassen onderweg. Neem tijdens de tussenstop even de tijd om de helm af te zetten, je kind te laten rondlopen en eventueel een luier te verschonen.

Snacks
Neem wat lekkers mee voor onderweg. Het is altijd leuk voor de kindjes om onderweg lekker te kunnen knabbelen op een wortel, (rijst)koekje, fruit…
Let op: geef geen snacks op onverharde weg. Dit is te gevaarlijk voor verslikkingsgevaar.

Speelgoed
Rij je met een fietskar? Verstop in de opbergzakjes kleine speelgoedjes en laat er eentje wat uit het opbergzakje steken. Zo kunnen ze tijdens de rit nieuwe speeltjes ontdekken en even met het speelgoed spelen.
Zit je kindje in een fietsstoel? Maak dan kleine speelgoedjes of het lievelingsspeelgoedje vast aan de fietsstoel.

Wees voorbereid
Er is niets zo vervelend dan onderweg verschillende keren te moeten stoppen. Indien je kind een favoriete knuffel, speeltje of fopspeen heeft, kan je deze best vastmaken aan de fietsstoel of vastklikken aan zijn/haar kleding. Zo heeft Louiz een lepelverslaving. In het begin hield hij deze vast in zijn hand zonder dat deze vast hing. Dit resulteerde in 20 keer moeten stoppen onderweg om de lepel op te rapen, het verliezen van zijn lepel (en zijn reserve!), … drama dus! 😊 Ondertussen hebben we een lepel gekocht met een gaatje in de steel zodat we deze kunnen vast hangen met een touwtje aan zijn fietsstoel.

Maar vooral … geniet ten volle van de natuur en de fietstocht. Als je zelf stress hebt, voelt je kind dit ook. Als je kind echt geen zin heeft, een moeilijke dag heeft of heel moe is, keer dan gewoon terug naar huis of geniet van simpele dingen zoals naar dieren te kijken of bij een speeltuintje te stoppen.

Enjoy!

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Elke

Elke

Auteur en oprichter Sunkissed.
Elke heeft maar 1 doel, ouders die willen genieten van het leven een platform geven om uit te zoeken waar ze dat kunnen doen, samen met hun kinderen.

Gerelateerde posts