De 14 meestgestelde vragen over een camperreis met (kleine) kinderen

Dat we enorm genoten hebben van onze eerste camperreis mét onze peuter, kunnen jullie hier lezen. We kregen verschillende vragen binnen van ouders die met de camper op reis willen, maar toch wat terughoudend zijn om dit met de kids te doen. We hebben de 14 meestgestelde vragen voor jullie beantwoord!


1. Zit mijn peuter veilig in de camper tijdens het rijden?

Zeker en vast! Alleen hebben de meeste campers geen isofix. Daarom namen wij een autostoel mee die je kan vastmaken met de veiligheidsgordel van de camper én waarin veiligheidsgordels zitten. Heb je zelf geen autostoel die je kan vastmaken met de veiligheidsgordel? Vraag dan even aan vrienden of familie of ze eventueel eentje hebben. Zo hebben wij een weekje onze autostoel gewisseld met die van mijn zus.
Aangezien de autostoel op de achterbank staat, kan ook hier iemand naast zitten voor entertainment mocht dit nodig zijn.


2. Hoe leg je kids te slapen in de camper?

Zijn je kids al wat groter, dan kunnen ze gewoon in het (stapel)bed slapen. Wij hadden een camper waarbij je de twee eenpersoonsbedden kon vergroten naar een bed voor 3 personen. Hier zouden kids dus ook niet kunnen uitvallen. Aangezien Louiz nog in een babybedje slaapt, hebben wij op zeker gespeeld en zijn reisbed meegenomen. Dit paste perfect op het bed en zo waren wij gerust dat hij niet uit bed kon vallen. We hebben een handig reisbedje dat op enkele seconden recht staat en afgebroken kan worden. Mochten we met een babytje reizen zouden we dit reisbedje ook gebruiken tijdens de dag om de mini in te laten spelen.


3. Wat als het ‘s avonds slecht weer is? Moet je dan mee gaan slapen met de kinderen?

Er zijn heel wat campers die een afgesloten kamer hebben. Hierdoor kan je in de ‘leefruimte’ zitten met licht zonder dat de kinderen wakker worden. Louiz is zelf een slecht slapertje waardoor hij van het minste wakker wordt. Ik heb dus bewust gezocht naar een camper met een kamer die we konden afsluiten. Wij maken ook gebruik van een white noise machine, dit zorgt ervoor dat omgevingsgeluid wordt geneutraliseerd. Je kan hier kiezen voor witte ruis, regen, … Je kan het makkelijk opladen (geen batterijen nodig) en neemt helemaal niet veel plaats in beslag.


4. Kan je de camper volledig verduisteren?

Ja, alle ramen kunnen verduisterd worden, ook de ramen vooraan.


5. Met hoeveel personen kan je maximaal in 1 camper rijden?

Wij hadden zelf een camper voor 5 personen met 5 zitplaatsen. Je hebt ook campers met meer dan 5 zitplaatsen. Als ik me niet vergis zijn 7 stoelen het maximum in een camper. Je kan dit makkelijk filteren op de website van GoBoony.


6. Hoe hou je je kinderen bezig tijdens de ritten?

Ik schreef eerder al een blog over hoe je je kids kan bezig houden in de wagen. Deze kan je hier checken. De eettafel in de camper staat voor de achterbank, dus de kids kunnen hierop kleuren, tekenen, stickeren,… Hebben je kids last van wagenziekte, dan zou ik de afstand tussen verschillende kampeerplekken zo klein mogelijk houden. Het voordeel aan de camper is dat je meteen alles bij je hebt indien de kids zich niet goed zouden voelen.


7. Hoe hou je je kinderen bezig tijdens een camperreis?

Eerlijk? Het is gemakkelijker om ze tijdens een camperreis bezig te houden dan thuis 🙂 Sta je op een camping, dan heb je enorm veel speeltuinen, eventueel strand of zwembad en ruimte waar de kids zich kunnen bezig houden. Kies je een kindvriendelijke camping, dan hebben je kids gegarandeerd snel nieuwe vriendjes om mee te spelen. Sta je in de natuur dan kunnen ze ravotten in het bos of op het gras. Met de camper heb je zoveel vrijheid dat je gemakkelijk onderweg naar een leuke plek kan rijden en een toffe uitstap kan doen.


8. Welk speelgoed neem je mee?

Wij hebben ervoor gekozen om 1 ikeabak mee te nemen en die te vullen met zowel zijn lievelingsspeelgoed, als speelgoed dat ik bewust al een maandje op de zolder had gezet. Ideaal want voor Louiz leek het net alsof hij nieuw speelgoed had gekregen. Wat ik zeker zou aanraden om mee te nemen is een boekje, kleurboek en potloden, een bal, zandspeelgoed, stickers en een spelletje. Indien ze echt goed weer geven, vergeet dan ook geen babyzwembadje. Sta je op een plaats waar geen zwembad is, dan kunnen de kids zich nog altijd amuseren in het babyzwembadje.


9. Kan je je fietsen meenemen?

De meeste campers hebben een fietsenrek. Wil je zeker zijn, check dan even de website of vraag het na bij de eigenaar van de camper. Wij vonden het super om de fietsen mee te nemen. Heel handig om op uitstap te gaan in de buurt van de camperplek. Vergeet zeker ook geen fietsslot. Tijdens de nacht lieten we de fietsen op het fietsenrek staan of zette we deze aan de camper. Maak ze zeker vast zodat je niet voor verrassingen komt te staan ‘s morgens.


10. Kan je een step of loopfiets meenemen?

Achteraan is een koffer waar een step, loopfiets, skateboard of andere leuk buitenspeelgoed in passen. Het is dus zeker fijn voor de kids om dit mee te nemen op vakantie. Zo hadden wij Louiz zijn speelgoedgrasmachine mee.


11. Kan je je reiskoffers makkelijk opbergen in de camper?

Koffers meenemen op campertrip is niet zo handig omdat je dan ruimte verliest. Het is makkelijker om bakken of wasmanden te vullen en deze in de kasten te plaatsen. Je kan dan makkelijk in de bakken om kledij eruit te halen. Wij hadden een bak met alle spullen voor Louiz, een bak met kledij voor ons, een bak met alle schoenen in (zodat je geen vuile schoenen in de kast moet zetten), een bak met toiletgerief en een bak met speelgoed voor Louiz.


12. Hoe zit het met toilet? Kan je een WC-verkleiner meenemen?

Als je kiest voor een camper met toilet, kan je gewoon naar toilet gaan in de camper. Dit is een chemisch toilet waarbij je product toevoegt aan de opvangbak. Je kan dit toilet gewoon doorspoelen en geeft geen onaangename geurtjes omdat de opvangbak gesloten wordt. Van zodra deze vol zit (dit wordt op tijd aangegeven), moet je hem legen op de camperplaats op een daarvoor bestemde plek. Voor kleinere kids zou ik eerder opteren voor een (draagbaar) potje dan voor een WC-verkleiner. Het toilet is een rond toilet, ik heb zelf geen ervaring of hier een WC-verkleiner op past. Het lijkt me handiger om de kids buiten of in de ‘leefruimte’ naar toilet te laten gaan. Je kan het potje dan ook meenemen als je op uitstap gaat. Als je ervoor kiest om op campings te overnachten, kan je ook altijd naar de sanitaire blokken gaan.


13. Hoe weet je waar je mag overnachten met de camper?

Je hebt super handige apps waar je leuke overnachtingsplaatsen kan vinden. Wij gebruikten hiervoor voornamelijk Park4Night. Heel fijn want je kan hier ook zien welke voorzieningen er zijn. Als je bijvoorbeeld je watertank moet vullen, kan je een plekje zoeken met watervoorziening. Er zijn heel wat mensen die hier reviews achter laten dus op basis daarvan hebben we leuke camperplekken uitgezocht in de app.


14. Welk rijbewijs heb je nodig om met de camper te rijden?

Je mag met de camper rijden indien je in het bezit ben van een rijbewijs B. Een extra rijbewijs is dus niet nodig. De camper is wel groter en hoger dan een gewone wagen, dus het is even wennen om ermee te rijden.


Hebben jullie nog vragen? Stuur gerust een mailtje naar elke@sunkissed.be

Veel plezier!

Liefs,
Elke

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Elke

Elke

Auteur en oprichter Sunkissed.
Elke heeft maar 1 doel, ouders die willen genieten van het leven een platform geven om uit te zoeken waar ze dat kunnen doen, samen met hun kinderen.

Gerelateerde posts