Kidsproof (wandel)weekend in de Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen staan bekend om hun verbluffende wandelroutes. Dat willen we met ons eigen ogen eens zien, dus trekken we naar het Oost-Vlaamse Ronse om daar een wandeling van Toerisme Oost-Vlaanderen uit te testen. Benieuwd naar onze ervaring? Lees hieronder verder!


Dag 1 – Buggyproof wandeling: check!

Bij aankomst in De Vlaamse Ardennen gaan we meteen op zoek naar een kindvriendelijke wandeling en die vinden we … de Muziekboswandeling van Routen. Het is nog even spannend of de wandeling buggyproof zal zijn, maar we wagen het erop en nemen de buggy mee. We kiezen er wel voor om de verkorte route van 5,7km te doen (in plaats van de 10km) zodat we onderweg voldoende kunnen stoppen, want ik lees dat er een speelzone en brasserie op de route liggen. We hebben er zin in!

Bij de start van de route komen we al meteen enkele koetjes en paarden tegen, ideaal voor onze dierenvriend. Louiz is dus meteen verkocht. Nu, eerlijk is eerlijk, het eerste deel van de wandeling tot aan knooppunt 58 is wel het pittigst. Er zijn dan enkele stevige hellingen, maar wel met een mooi en rustig uitzicht in het bos als resultaat. Het voordeel aan die rust? We zijn het bos nog niet in en Louiz valt al in slaap. Dat wordt dus even zalig (en rustig!) genieten aan knooppunt 58 op de ‘sinnenbank’, een speciale bank waarop je kan liggen met een prachtig uitzicht over het muziekbos. We passeren hier ook de Geuzentoren, een sprookjesachtige toren in het midden van het bos, een speelzone en picknickbanken.

Aan knooppunt 36 besluiten we om even van de route af te wijken en naar Bistro Boekzitting te wandelen (je ziet de Bistro liggen vanop de route, dus je kan hem zeker niet missen!). Je vindt hier verschillende (kinder)gerechten, ijsjes, cocktails, …. Er is spijtig genoeg geen speeltuin, dus voorzie zeker iets om de kids bezig te houden als je hier van een lunch wil genieten.

Na onze stop keren we terug naar de route om daar bijna meteen op de speelzone te botsen. Dat maakt het gemis van een speeltuin bij de brasserie meteen goed. Want het is een speelplek met verschillende natuurlijke speelelementen om te klimmen en te klauteren. We brengen hier dan ook heel wat tijd door.

Het laatste stukje van de route is voornamelijk bergaf, op weg naar de IJsmolenhoeve. Dat is de perfecte afsluiter van onze wandeling: een hapje en drankje terwijl Louiz zich zich uitleeft op de speeltuin. Ondanks dat er soms af en toe serieuze hellingen en dalen zijn, is de wandeling wel volledig buggyproof!

Praktisch

❥ Parking: In de straat van de IJsmolenhoeve
❥ Knooppunten: 92 – 91 – 59 – 58 – 35 – 36 – 32 – 92
❥ Afstand: 5,7km
❥ Picknicken: Je komt verschillende picknickbanken tegen tijdens de route
❥ Buggyproof: Ja
❥ Rolstoelproof: Neen
❥ Doggyproof: Ja


Overnachten in een safaritent

De IJsmolenhoeve ligt vlak aan het muziekbos, ideaal dus om hier te overnachten na onze wandeling. En het is meteen een schot in de roos, want naast de safaritenten, biedt de IJsmolenhoeve véél meer voor de kids. Te beginnen bij een leuke brasserie met enorme speeltuin. Daarnaast vind je er ook een kinderboerderij en kan je er, met grotere kinderen, op het Adventure park (je moet wel met minimum 10 personen zijn).

De tent

De tent biedt plaats aan 8 personen en beschikt over heel wat comfort zoals een badkamer met wc en een keuken. De safaritenten hebben uitzicht op het Adventure park en de kinderboerderij. Ontbijten kan aan de picknicktafel op het terras van de safaritent. We genieten dus ‘s morgens van een heerlijk ontbijt met zicht op de ezels en de natuur.

Praktisch

❥ Adres: Kanarieberg 1 – 9600 Ronse
❥ Parking: Gratis
❥ Buggyproof: Ja
❥ Reservatie: Kan je hier maken
❥ Verwarming: Ja, er is een pelletkachel aanwezig
❥ Sanitair: Aanwezig in de tent


Dag 2 – Ezeltjes- of ponywandeling

Niets leuker voor de kids om op een wandelweekend ook met diertjes te wandelen. Bij de IJsmolenhoeve kan je zowel met een pony als met 2 ezeltjes (ezels zijn kuddedieren vandaar dat ze altijd met 2 gaan) gaan wandelen. Ook wij hebben een pony’tje gereserveerd om een wandeling te maken van anderhalf uur. Je krijgt een boekje mee met foto’s van de route zodat je de route makkelijk terugvindt. We zijn dus super enthousiast, tot het vertrek… Louiz heeft plots schrik van de pony en wil niet met de pony wandelen. Spijtig, maar kids blijven kids, dus beslis ik terug te gaan naar de IJsmolenhoeve. In plaats van de ponywandeling gaan we een tienuurtje eten met uitzicht op de ezeltjes om nadien nog even de speeltuin onveilig te maken. Toch een geslaagde ochtend dus!


Kidsproof wandeling: Kluisbos

Om het weekend af te sluiten, rijden we naar een ander pareltje van de Vlaamse Ardennen … het Kluisbos. Aangezien Louiz zelf gaat stappen, beslis ik geen al te lange wandeling te doen en kort ik de kidsproof (niet-buggyproof) Kluisbos route van 6,4km in tot 3km. De route start aan een speelbos met verschillende natuurlijke speelelementen. De route eindigt hier ook dus fijn voor de kids om een leuk vooruitzicht te hebben na de wandeling! Na het speelbos begint de route met stevige hellingen, dalen en enkele trappen. Perfect voor de kinderen, maar geen aanrader om met de buggy te doen. De route loopt doorheen het Kluisbos en onderweg kom je De Toren tegen, een ideale (en gezellige!) plek voor een tussenstop met kleine speeltuin. Je kan hier niet alleen iets drinken, maar ook iets eten. Kies je voor de route van 6,4km? Dan kom je ook nog Bosbaar tegen. Dat we genoten hebben van ons quality time weekend!

Praktisch

❥ Parking: Gratis parking recht tegenover Aux Acacias
❥ Knooppunten: 7 – 2 – 8 – 7
❥ Afstand: 3km
❥ Picknicken: Je komt (picknick)banken tegen tijdens de route
❥ Buggyproof: Neen
❥ Rolstoelproof: Neen
❥ Doggyproof: Ja

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Elke

Elke

Auteur en oprichter Sunkissed.
Elke heeft maar 1 doel, ouders die willen genieten van het leven een platform geven om uit te zoeken waar ze dat kunnen doen, samen met hun kinderen.

Gerelateerde posts

Tik Tak Expo

Drie happy kiddo’s toen we toekwamen bij de Tik Tak Expo (lees: veel ooeeeh’s en wooow’s). En voor ons? Pure nostalgie! We hadden meteen een

Lees meer