We horen de termen ‘duurzaamheid’ en ‘klimaatopwarming’ de laatste tijd regelmatig. Eerlijk? Ik hoorde het in Keulen donderen de eerste keren dat die termen op TV gesmeten werden. Ja, ik wist wel dat het ijs veel sneller aan het smelten is dan eigenlijk zou moeten, maar hoe of wat daarrond? Daar was ik niet zo mee bezig. Soms gebeuren er dingen in je leven, waardoor je zo gefocust bent op jezelf en je familie, waardoor je de rest zowat ‘vergeet’ (slechte punten, I know). Bon, uiteindelijk begon ik meer en meer te lezen, mensen op Instagram te volgen en me er wat meer in te verdiepen omdat ik me er bewust van werd dat ecofriendly leven belangrijker wordt.
Ik had stiekem wel al enkele puntjes gescoord, want ik neem telkens braaf mijn boodschappentassen mee naar de winkel en ook de stoffen zakjes voor het pas aangekochte fruit liggen standaard in de auto. Duurzaam leven wil niet zeggen dat we onszelf straffen, we kunnen al beginnen met kleine dingen. Want die kleine dingen hebben wel al een grote impact.
Nu, enkel mijn boodschappentassen en fruit- en groentenzakjes meenemen naar de winkel, vond ik net iets té klein om een impact te kunnen hebben, dus pasten we nog enkele kleine dingen aan:
- Een Dopper vullen met water in plaats van plastic waterflesjes te gebruiken;
- Een brooddoos meenemen in plaats van aluminiumfolie;
- Herbruikbare rietjes voorzien in onze rugzak;
- Stoffen mondmaskers gebruiken in plaats van wegwerpmondmaskers.
Ondanks die kleine aanpassingen, kunnen we als gezin nog veel leren en nog veel dingen aanpassen, dus ging ik aankloppen bij Gaël van Wasteless en Yentl van The Jehouligans Travel om enkele tips te weten te komen.
Gaël – Praktische tips
- Thuis gebruiken we een washandje en water om Louiz zijn gezichtje proper te maken. Hebben jullie een alternatief voor snoetenpoetsers als we op uitstap zijn?
Zelf neem ik vochtige washandjes mee verpakt in een water dicht zakje (bv. Stasher). Ik doe er nog enkele druppels etherische olie bij van Lavendel of Tee Trea. Dat geeft een aangename geur en heeft ook verzorgende eigenschappen.
- Hoe kunnen we onze picknick zo ecofriendly mogelijk maken?
Zoveel mogelijk zelf meenemen! Voorbereiding is een eerst stap! Wij maken de dag voordien alles klaar en gebruiken onze brooddozen, drinkbussen, koekendozen om alles in op te bergen. We voorzien ons ook van 2 grote rugzakken (voor een lange uitstap) om voldoende in op te bergen. Moeten we toch iets aankopen, dan kijken we vooral naar de verpakkingen. Kunnen we kiezen voor karton of glas gaan we daar ook voorrang aan geven, later recycleren we dit netjes. Maar toch proberen we dit te vermijden door gewoon het broodnodige te voorzien van thuis uit. Of kan je in de buurt een kleine zelfstandige steunen door een terrasje te doen bij hun, doen!
- Wat is dé ecofriendly uitstap die we zeker moeten doen?
We moeten het niet verder gaan zoeken, letterlijk dan! Ga eens kijken in jouw gemeente of regio rondom, pak de fiets en ga opzoek naar pareltjes! Een prachtig bos of park, je zou er verstelt van staan wat je nog kan vinden. Hier en daar kom je wel diertjes tegen of gewoon de pracht van de natuur. Niet spannend genoeg? Trek dan wat dieper in het bos (met respect voor de natuur) en ga wilde dieren spotten, paddenstoelen, observeer de veranderingen van de seizoenen, maak nog eens een kamp of klim nog eens in een boom. Zo simpel, maar zo zalig! Heet trouwens bosbaden 😊
- Waarom is het belangrijk om duurzaam speelgoed te kopen? Hebben jullie tips voor duurzaam of gerecycled speelgoed om mee te nemen op uitstap of in de fietskar?
Speelgoed is één van de mede grootste oorzaken van de plastieksoep, je er bewust van zijn is al een goed begin. Koop je toch nog graag iets in plastiek, want die pop is toch zo leuk, zoek het dan even 2e hands op, wat er al is kan je beter helemaal opgebruiken. Op deze manier voorkom je opnieuw het productieproces van het speelgoed. Wil je graag iets nieuws kopen, kies dan voor hout. Hout is veilig (niet giftig) voor je kleintje, stevig en gaat heel lang mee. Je vindt ondertussen al heel veel leuks op het net, tijdens een uitstap is het handig om meerdere kleine spulletjes mee te nemen.
- Heb je nog extra tips om je uitstap zo duurzaam mogelijk te maken?
Gebruik wat je hebt, voorzie genoeg eten en drinken voor onderweg want hier komt het meeste afval bij kijken. Geniet van de kleine dingen, dat maakt alles extra bijzonder. Less is more!
Yentl – Voedingstips
- Op de kindermenu’s in restaurants staan vaak spaghetti bolognaise, balletjes in tomatensaus of een frikandel terwijl men zegt dat dierlijke producten niet gezond zijn. Hoe pak je dit dan best aan tijdens een uitstap?
Kindermenu’s zijn inderdaad een pijnlijke zaak. Hoewel steeds meer restaurants ‘elk gerecht op de kaart’ aanbieden aan een kleinere perijs en portie, blijft het een moeilijke. Ik heb steeds gemakkelijke eters gehad (fingers crossed dat het zo blijft), dus lat ik mijn kinderen vrij kiezen wat ze willen eten op restaurant. Thuis eten wij volwaardig plantaardig zonder uitzondering maar wanneer we gaan eten kiest ieder voor zich.
Mijn jongste dochter en ik kiezen doorgaans vegan, maar voor mijn man en oudste dochter is dit hét moment om eens voor kip of vis te gaan. Ik vind dat dit ook moet kunnen: veganisme is geen religie. Wel proberen we steeds te letten op duurzaamheid. Bij vis wordt er gekozen voor een vis die laag in de voedselketen staat (een kleine vis die planten eet zodat er zo min mogelijk vis verloren gaat. Voorbeelden hiervan zijn sardines en ansjovisjes). In een goed visrestaurant kunnen ze je daar prima in adviseren en betaal je vaak zelfs minder. Soms nemen ze een soep, salade of delen we enkele gerechten.
TIP: Vegan wordt op veel plaatsen niet goed begrepen hoewel ze in restaurants je meestal wel willen helpen. Ik vraag dus naar een vegetarisch gerecht en vermeld erbij dat ik allergisch ben aan melk en eieren. (foei) Halve waarheid want melk verdragen we niet goed. Maar dit werkt wel.
- We nemen vaak groentepap in een warmtehoudende pot mee als middagmaal voor Louiz. Stel dat we boterhammen meenemen, welk beleg raden jullie dan aan?
Op het vlak van broodbeleg hebben we hier enkele winnaars:
– broodje met violife kokosroomkaas, komkommer, peper en zout
– broodje met humus en kruidig gebakken courgette
– broodje met groentes en veganaise
– broodje met avocado, zout en limoen
– broodje met vegan tonijnsalade (blik kikkererwten prakken, zure uitjes en augurkjes fijnsnipperen erbij, fijne gehakt tomatenvlees en mais, mengen met veganaise en ketchup)
– Choco, speculoospasta of stroop. Deze kan je ook zelf maken.
- Wat is dé ecofriendly uitstap die we zeker moeten doen?
Het meest voor de handliggend is uiteraard een wandeling of fietstocht. Maar ook een bezoekje aan een speeltuin of museum is ecologisch verantwoord. Neem de trein in plaats van de auto en je hebt meteen het vakantiegevoel erbij. Ook veel pretparken hebben de laatste jaren zwaar geïnvesteerd in groene energie. In België moet je echt niet zo hard je best doen ecologisch goed bezig te zijn. Tegenwoordig kan je ook veel labyrinten en zelfs restaurants vinden in maisvelden. Dit is niet enkel ecologisch maar ook superleuk.
Top 3 ecologische uitstappen voor kleine kinderen in Belgie:
– Ezeltjes wandeling bij het Bolhuis in Diest
– De grotten van Han
– Blotevoetenpad in Zutendaal
- Heb je nog extra tips om je uitstap zo duurzaam mogelijk te maken?
Neem bakjes mee waar je overschotjes van het restaurant in kan doen. Het spaart extra verpakking uit. Koop geen souveniertjes. Doorgaans belandt het meestal toch in de vuilnisbak na een poosje en het is nutteloos geld uitgeven. Koop je toch iets, kies dan voor iets lokaal of uit een ecologisch materiaal en wat je echt kan gebruiken.
Wat we ook regelmatig doen is onze plooi-bbq meenemen en op een mooie plaats bij zonsondergang barbecueën. Erna nog chocolade fondue en een kampvuur en iedereen is gelukkig.
Heb je nog vragen over duurzaam op uitstap te gaan? Mail dan naar elke@sunkissed.be.