Knooppuntenwandeling rond het Donkmeer

Een wandeling rond het Donkmeer is een ideale combinatie van natuur en voldoende afwisseling voor de kids. Je kan er gerust enkele uren mee vullen. Dieren, speeltuinen, ijsjes, een strand en leuke picknickplaatsjes … deze wandeling heeft het allemaal.


De wandeling
We hebben ervoor gekozen om zelf een wandeling uit te stippelen van een kleine 7km. De wandeling is buggy- en doggyproof (honden mogen mee aan de leiband, maar mogen niet op het strand). Het is een mooie wandeling in de natuur waarbij je grotendeels langs het meer loopt en voldoende leuke dingen tegen komt voor de kids. Op het kaartje hieronder vind je de route en waar op de route je leuke tussenstops tegen komt.


Wat kom je zoal tegen?


1. Nieuwdonk
Maak je tussen knooppunt 1 en 2 een kleine omweg, dan kom je in Nieuwdonk terecht. Een stukje strand aan een zwemvijver met een enorme speeltuin. (let op: wij passeerden er op een heel mooie, zonnige dag rond 14u en toen was het enorm druk op de speeltuin). Je kan hier ook een tussenstop maken indien iemand naar toilet moet, dorst heeft of zin heeft in een ijsje.

Speeltuin Nieuwdonk
Foto: www.oost-vlaanderen.be


2. Eendenkooi
De eendenkooi is een openluchtmuseum waar je meer leert over de geschiedenis van de kooi en hoe de kooiman te werk ging. Het is ook de verblijfplaats van heel wat watervogels, dus je kan hier verschillende watervogels spotten.


3. Dierenweide
Vanaf april 2021 kan je opnieuw de dieren aaien in de dierenweide. Je vindt er konijntjes, geitjes en alpaca’s. Een leuke tussenstop tijdens de wandeling met de kids!


4. Heel wat tavernes
Momenteel is de horeca nog gesloten, maar heel wat van de tavernes voorzien take-away waarbij je onderweg even kan stoppen voor een koffie of iets lekkers. Er staan ook enkele kraampjes (oa smoutebollen) rond knooppunt 9.


5. Speeltuinen
Naast de grote speeltuin in Nieuwdonk, kom je nog een klein speeltuintje tegen aan de ijsjeszaak (zie kaart). Hier vind je ook leuke picknickbankjes met uitzicht op het meer. Een ideale tussenstop dus!
Tussen knooppunt 9 en 8 kom je een natuurspeeltuin tegen met boomstammen, een klimparcours, schommels en een hangmat.


Picknick
Onderweg kom je voldoende picknickplekjes tegen. Daarnaast kan je een kleine omweg maken naar Nieuwdonk waar je naast het strand ook grasweides vindt, de ideale plek voor een picknick aan het water en het strand.


Praktisch
❥ Startpunt: Scheve Villa – Donklaan 7, Berlare
❥ Parking: Gratis aan het startpunt (let op: hier zijn slechts enkele plaatsen beschikbaar). Is er geen parking meer beschikbaar? Dan kan je naar het Donkmeer zelf rijden (Donklaan 253, Berlare) en daar parkeren en de route starten.
❥ Aantal km: 6,8km
❥ Knooppunten: 7 – 1 – 2 – 9 – 8 – 1 – 7
❥ Buggyproof: Ja, tenzij hevige regen geweest dan is er een stukje dat erg drassig kan zijn
❥ Doggyproof: Ja, aan de leiband
❥ Picknick: Er zijn onderweg picknicktafels, bankjes en weides aanwezig
❥ Toiletten: Beschikbaar in Nieuwdonk (omweg tussen knooppunt 1 en 2)

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Elke

Elke

Auteur en oprichter Sunkissed.
Elke heeft maar 1 doel, ouders die willen genieten van het leven een platform geven om uit te zoeken waar ze dat kunnen doen, samen met hun kinderen.

Gerelateerde posts