11 tips om je vlucht zo kidsproof mogelijk te maken

Helloooo staycation! Of toch niet?

Onze 2 vliegtuigvakanties in april en mei zijn helaas in het water gevallen door, hoe kan het ook anders, Corona. Wij hebben toen besloten om het met een jaartje uit te stellen. Toch is vliegen weer toegelaten en kiezen veel ouders met kleine kindjes om nog even weg te zijn van alles, op citytrip te gaan of languit op het strand te gaan liggen (voor zover dat mogelijk is voor de mama’s onder ons).

Hoe zorg je ervoor dat je kids (en jijzelf) de vlucht zonder kleerscheuren doorstaan?

Nachtvlucht
Je kan opteren voor een nachtvlucht zodat je kindje hopelijk het grootste deel van de tijd slaapt. Dit is niet voor elk kind zo, dus als je weet dat je kind moeilijk (terug) in slaap kan vallen dan kan je best een dagvlucht kiezen, anders is de kans groot dat je kind oververmoeid is en dus niet zo happy gaat zijn.

Wees voorbereid
Neem voldoende billendoekjes, snoetenpoetsers, luiers, tutjes en reservekledij mee. Vergeet ook voor jezelf geen reserve t-shirt mee te nemen in je handbagage (you never know …). Een dekentje en de lievelingsknuffel(s) zijn ook fijn voor als het wat kouder wordt in het vliegtuig en je kindje een dutje wil doen.

Ga op tijd naar de luchthaven
Voorzie voldoende tijd om in te checken en naar de gate te gaan. Met een kindje kan dit altijd wat langer duren en zo heb je geen stress om op tijd op het vliegtuig te kunnen stappen.

Laat je kindje rondrennen
Op het vliegtuig moeten ze lang stil zitten, dus neem voor je op het vliegtuig stapt voldoende tijd om je kindje te laten rondlopen, naar de vliegtuigen te kijken, … Nadien kan je kindje hopelijk dan wat tot rust komen in het vliegtuig.

Snacks
Voorzie voldoende snacks, of als je kindje nog klein is, melk. Dit is zeker handig bij het opstijgen en het landen om oorpijn tegen te gaan. Het kan ook wonderen doen om om de zoveel tijd iets lekkers boven te halen, dan hebben ze weer even afleiding. Kies niet enkel voor snoep en zoetigheden, want suiker = hyperactieve mini’s (allee bij ons is dit toch zo haha). Je kan ook fruit, groentjes of crackers meenemen.

Mini-cadeautjes
We zijn hier zelf niet helemaal fan van, maar bij sommige kindjes werkt dit wel heel goed… uitpakken van kleine cadeautjes. Vaak vinden, zeker kleine kindjes, het super om met het inpakpapier te spelen. Voorzie een paar kleine cadeautjes die je om de zoveel tijd kan geven. Vergeet er ook geen te bewaren voor de terugvlucht! 😊 Als je kind héél of té enthousiast wordt van cadeautjes (wat we net niet in de hand willen werken), kan je ook gewoon kleine speelgoedjes meenemen en om de zoveel tijd eentje boven halen.

15-minuten activiteiten
Vooral kleine kindjes kunnen zich nog niet lang concentreren op één activiteit. Voorzie dus voldoende activiteiten om je kindje bezig te houden. Stel dat je een vlucht hebt van 2uur, voorzie je best 6 activiteiten. Tijdens het opstijgen en het landen, kan je hen bezig houden door uit het raampje te kijken en/of een lekkere snack te geven. Als de kids slapen op het vliegtuig, heb je niet alle activiteiten nodig, maar zo ben je wel voorbereid.

Enkele activiteiten:

  • Een leuk boekje lezen;
  • Tekenen met kleurpotloden of wasco’s;
  • Handpopjes;
  • Boerderijdieren;
  • Een duplo-setje;
  • Een badeendje;
  • Blokken;
  • Knisperboekjes;
  • Een speelgoedspiegel;
  • Draagbare DVD-speler of Ipad met de lievelingsfilmpjes op van je kind.

Geen dingen die weg kunnen rollen
Niets zo vervelend dan op je knieën naar speelgoed te moeten zoeken, al helemaal niet als het 5 rijen verder kan rollen. Neem dus best geen speelgoed mee dat kan wegrollen.

Een rugzak als handbagage
Zo heb je je handen vrij om je kind te dragen, de buggy voort te duwen, om je documenten te laten zien bij het inchecken of je handen te ontsmetten.

Bedjes voor in het vliegtuig
Als je een lange vliegreis gaat maken en je kindjes hun eigen stoel hebben, kan je opteren om een vliegtuigbedje te kopen. Dit is een opblaasbaar kussen waardoor je kindje kan liggen in het vliegtuig. Je kan dit zelf ook gebruiken als voetensteun.

Let it gooooo
Probeer vooral zelf rustig te blijven, dit helpt ook je kind om niet overstuur te geraken. We weten allemaal dat het niet fijn is als je kids hun keel open zetten en de halve vlieger wakker maakt, maar tja …. het zijn en blijven kinderen. Probeer hen op een leuke manier af te leiden.

Heb jij nog leuke tips?

Deel:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Elke

Elke

Auteur en oprichter Sunkissed.
Elke heeft maar 1 doel, ouders die willen genieten van het leven een platform geven om uit te zoeken waar ze dat kunnen doen, samen met hun kinderen.

Gerelateerde posts

Op stap naar de alpacaboerderij

Even serieus … HOE schattig zijn alpaca’s? Het stond al even op ons to-do-lijstje zo’n bezoek aan alpaca’s. We vonden een leuke alpacaboerderij in Kaulille,

Lees meer